5 (enkla och effektiva) tips på hur du tar hand om din kropp

Vi har bara en kropp och därför är det viktigt att vi tar hand om den. Om vi väljer att strunta i kroppens välmående så kommer det tids nog att leda till sjukdomar och problem som man helst vill undvika.

Här kommer därför 5 relativt enkla och effektiva tips på hur du kan ta hand om din kropp på ett bra sätt. Vi uppmanar dig verkligen att ta detta ämne på allvar och att ta till dig av det vi går igenom – just eftersom det är ett så viktigt område och att man bör värdesätta sitt välmående.

1. Drick vatten

Vatten innebär många positiva saker för kroppen och det är därför viktigt att få i sig tillräckligt mycket av denna vätska. Några av fördelarna är att vatten hjälper dig med dålig andedräkt, hunger, din hud och ditt allmänna humör. En god vätsketillförsel hjälper dig helt enkelt att må bättre och ger din kropp mer energi.

Men hur mycket vatten bör man dricka? Det finns inget fastställd mängd vatten som du bör dricka, men normalt behöver vi cirka 1,5-2 liter per dygn under normala förutsättningar. Om du känner dig törstig är det ett tecken på att din kropp behöver vatten. Ett annat sätt är att kontrollera färgen på ditt urin (om den är mörkgul betyder det att du inte har druckit tillräckligt med vatten).

2. Få en god natts sömn

Det finns många fördelar med att få en god natts sömn. Du kommer till exempel att ha mer energi på morgonen efter att ha sovit bra. Det är också viktigt för din mentala hälsa att sova tillräckligt varje dag, så att din humöret förbättras och du känner dig glad.

Så hur mycket sömn behöver vi egentligen? Det beror mycket på den enskilda personen, men vanligtvis behöver vi ungefär 6-8 timmar sömn varje natt. Är det så att du har svårt att somna kan du undvika att dricka koffein nära läggtid och undvika att äta en tung måltid på kvällen. Motionera också regelbundet för att se till att din kropp och sinne blir trötta och redo för sömn.

3. Ät en hälsosam och varierad kost

Att äta hälsosam mat är bra för din kropp eftersom de näringsämnen som den innehåller är viktiga för att kroppen ska fungera. Vitaminer ger t.ex. energi och mineraler hjälper dig att hålla dig frisk.

I korthet kan man säga att ”äta hälsosamt” innebär att man ha en stor variation av livsmedel från de olika livsmedelsgrupperna. Så visst är det bra att äta mycket grönsaker och frukt då det är nyttiga livsmedel, men för att kroppen ska fungera optimalt behöver du även ett intag av andra livsmedel som gör att du får i dig allt nödvändigt.

Sen bör du såklart inte äta för mycket heller, så att du lägger på dig onödig vikt och fettmassa. Det är nämligen så att överviktiga personer har en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdomar, diabetes, eller andra sjukdomar och problem då kroppen helt enkelt inte orkar med allting.

4. Var rädd om din hud

Huden är kroppens största organ (ja, det är faktiskt sant!) och vi är högst beroende av en normalt fungerande hud för att må bra. Så därför bör du verkligen vara rädd om din hud och se till så att den inte slits ut eller drabbas av diverse problem.

Det enklaste sättet att ta hand om sin hud är att tvätta den med tvål och vatten, använda solskyddsmedel på soliga dagar och återfukta huden med krämer och oljor. I mångt och mycket handlar det om att ha ett sunt förnuft och bara vara mån om att huden inte tar onödig skada.

För att hitta de bästa produkterna att använda kan du besöka webbplatsen Motrynkor.se där de har information om just detta. Hos dem kan du till exempel ta del av en nattkräm bäst i test jämförelse som de tagit fram, men även annan viktig information och övriga jämförelser finns att ta del av.

5. Se till att vara aktiv

En aktiv livsstil är bra för din kropp. Det är inte bara mer sannolikt att du håller dig frisk, utan det är också lätt att känna sig gladare och snyggare om du tränar regelbundet.

Det finns många olika sätt att vara aktiv, men en sak som har stora hälsofördelar är att gå eller cykla istället för att använda kollektivtrafiken. Att vara aktiv betyder inte att man behöver träna stenhårt varje dag, det kan helt enkelt bara vara att man gör någon form av pulshöjande aktivet några gånger i veckan.

Lämna en kommentar