Allt du behöver veta om elavtal (enkel och lättläst guide)

Vi vet alla hur viktigt det är med elektricitet. Vi använder det varje dag, från att slå på en ljusknapp till att ladda våra telefoner och driva våra olika apparater i hemmet, på jobbet, och i skolan.

Många är intresserade av att förstå hur elavtal och elmarknaden fungerar, och vi tänker därför att det är bra att skriva ihop den här enkla och lättlästa guiden. På så sätt kan vi försäkra oss om att fler har tillgång till bra information på det här viktiga området. Målet är helt enkelt att vara som en slags vägledare och förklara hur elavtal fungerar och annat relevant till just detta.

Hur fungerar elavtal?

Elektricitet är en handelsvara, precis som vatten eller olja. Det betyder att du inte behöver vända dig direkt till ett elbolag utan du kan registrera dig hos ditt lokala elbolag. Elbolaget köper el på elmarknaden och säljer det sedan vidare till sina kunder.

Som kund kan du välja om du vill ha rörligt eller fast elpris. Om du inte ingår ett elavtal med det företag som tillhandahåller din el-tjänst kommer de i de flesta fall bara att anta att du vill ha deras vanliga elpris. För att kunna påverka priset och upplägget bör du därför kontakta dem.

Undvik anvisade elavtal

Eftersom priset på anvisade avtal vanligtvis är högre än priset på elavtal med rörligt och fast pris rekommenderar vi att du undviker de avtal som du kan bli anvisade.

Låt oss förklara detta lite mer. Till att börja med, för att få el till ditt hus behöver du två avtal. Ett elnätsavtal med det företag som driver distributionsnätet och ett elhandelsavtal med den energihandlare som du köper el från.

Om du själv inte kontaktar något elhandelsföretag när du flyttar in så anvisar elnätsföretaget dig till en elhandlare och du kommer då få ett anvisat elavtal. Dessa avtal är som sagt dyrare än de avtal som du kan välja själv. Se därför till att göra ett aktivt val om du vill spara pengar.

Rörliga elpriser är bättre

Frågan om fasta eller rörliga elpriser är bäst är verkligen en så kallad vattendelare. Med rörliga elpriser kan du spara mycket pengar, men det finns också fördelar med fasta elpriser. Om din ekonomi klarar av eventuella uppgångar i pris är de rörliga elavtalen det i särklass bästa alternativet. Historiskt sett har nämligen dessa elavtal varit dessa som gett lägst elpriser.

Jämför alltid elbolag

Elbolagen elpriser kan variera en hel del, så de därför till att alltid jämföra elpriserna innan du ingår ett avtal med något företag. Detta kan du enklast göra med olika onlinetjänster som finns tillgängliga. De sammanställer all nödvändig information åt dig så att processen blir väldigt enkel och smidig. Värt att komma ihåg är att dessa tjänster tenderar att vara helt kostnadsfria.

Vad är spotpris på el för något?

Spotpriset är det pris till vilket elen handlas på elbörsen. Det är det belopp som du faktiskt kommer att betala för din el. Detta pris kan dock skilja sig mycket från avtal till avtal, beroende på vem du köper el från, hur mycket el du använder och var du bor i landet.

På den nordiska elbörsen Nord Pool bestäms spotpriset på el. Dagens spotpris fastställs föregående dag klockan 13.00 och det är utbud och efterfrågan som avgör priset. I Sverige finns det fyra olika elområden (SE1 – SE4). Spotpriset för dessa områden kan faktiskt skilja sig åt så det är med andra ord inte säkert att det är samma pris i alla områden vid samma tidpunkt.

Lämna en kommentar