Allt du behöver veta om skatteåterbäring

Skatteåterbäringen närmar sig och detta är något de flesta svenskar ser mycket fram emot då de hoppas på att de ska få in lite extra pengar på kontot. Och vi förstår dem, det är sannerligen en trevlig överraskning att kontot eventuellt kan fyllas på lite – och då med pengar som man kanske inte riktigt räknat med ska komma in.

Men med detta sagt så finns det så såklart allltid en risk att du kommer bli tvungen att betala in pengar i samband med att du gör din inkomstdeklaration. Detta beror då på att du inte betalat tillräckligt med skatt under året och därmed får restskatt istället för skatteåterbäring.

Vi kommer nu att gå igenom allt det viktiga du behöver känna till gällande detta!

Vad är skatteåterbäring?

Det första som kan vara bra att reda ut är vad skatteåterbäring egentligen innebär. Enkelt förklarat kan man säga att detta är en form av återbetalning utav pengar som man får av Skatteverket. Hur mycket pengar du får utbetalt beror bland annat på hur mycket du betalat i skatt under föregående år.

Man kan säga att du som får tillbaka pengar vid skatteåterbäringen har i själva verket betalat mer skatt än vad du egentligen behöver göra. Pengarna du får tillbaka är alltså en slags återbetalning av den extra skatt som du betalade.

Om du däremot måste betala restskatt innebär detta att du inte har betalat tillräckligt med skatt under året och måste betala det utestående beloppet.

Vem kan få skatteåterbäring?

Det är inte alla som har rätt till skatteåterbäring. För att kunna få pengarna tillbaka måste du ha betalat skatt under föregående år. Dessutom måste du ha tjänat mer än 20 431 kr under det året, eftersom inkomster under detta belopp inte beskattas.

Om du uppfyller dessa två kriterier kommer du antingen att få skatteåterbäring eller restskatt i samband med att du gör din privata inkomstdeklaration.

När kan man börja deklarera?

För att du ska kunna ta del av din skatteåterbäring måste du lämna in din skattedeklaration först. Det datum då du kan börja med din deklaration varierar från år till år, men om du har en digital brevlåda kommer du alltid kunna göra en e-deklaration före de som gör en traditionell pappersdeklarationen.

Om du vill veta det exakta datumet när du kan börja deklarera och få ut din Skatteåterbäring rekommenderar vi att du klickar dig vidare till Likvidum och kollar upp skatteåterbäring datum 2022. Där får du information om de korrekta och viktiga datumen som gäller för deklarationen år 2022.

Du kan göra många avdrag

Många vet inte att det är möjligt att göra en hel del avdrag när de fyller i sin skattedeklaration. Det kan vara ett bra sätt att få in lite extra pengar utbetalade eller få mindre pengar i restskatt.

Innan du faktiskt gör något avdrag rekommenderar vi dock att du noggrant kollar upp exakt vilka villkor som måste uppfyllas för att avdraget ska vara giltigt.

Några av de vanligaste avdragen du kan göra är följande:

Resor till och från jobbet

Detta är ett avdrag som många människor kan dra nytta av. Avdraget gäller både de som reser med bil och de som använder kollektivtrafik.

Alla skattebetalare som har resekostnader som överstiger 11 000 kr per år, oavsett om de kör sin egna bil eller åker kommunalt kan göra detta avdrag.

Dubbla boenden

Om du måste flytta till en ny plats på grund av ett nytt jobb kan du dra av kostnaden för dubbelt boende.

Detta gäller dock endast för dig som har flyttat mer än 50 km bort från din ditt tidigare boende. Avdragen gäller för allt från el och hyra, till måltider.

Avdrag för jobbrelaterade inköp

Om du har gjort några arbetsrelaterade inköp under året, t.ex. en dator, arbetskläder eller verktyg, kan du dra av dessa utgifter.

Detta gäller endast för saker som du köpt för jobbet, men bekostat själv.

Lämna en kommentar