Bra saker att tänka på innan du köper hus

Ett hus är en bra investering på många sätt. Det ger dig någonstans att bo, gott om utrymme, möjlighet till en bra avkastning, och mycket mer.

Det finns dock många faktorer att ta hänsyn till innan man gör denna investering. För att lyckas med detta köpbeslut är det viktigt att tänka igenom situationen noga så att du verkligen tar rätt beslut.

Vi vill hjälpa fler att göra rätt, och därför har vi sammanställt en checklista med saker att tänka på innan man bestämmer sig för att köpa ett hus.

Nu sätter vi igång!

Har du koll på alla kostander?

Vad kommer du egentligen att behöva spendera på köpet av ditt hus? Ja, sanningen är att många faktiskt inte har koll på detta.

I samband med husköp kommer du givetvis att behöva spendera pengar på själva huset, men även på flyttkostnader (t.ex. för en flyttfirma), kostnader för ägande av bostaden (t.ex. hemförsäkring) och månatliga amorteringar av lånet. Fundera över vad alla dessa kostnader sammanlagt blir – det är den totala kostnaden för att äga ditt hus!

Även elavtal är en kostnad som många glömmer bort att tänka på innan du köper ett hus. Se till att du känner till alla kostnader som är förknippade med att äga ditt eget hem!

Hur mycket behöver du i kontantinsats?

Om du planerar att gå den traditionella vägen och köpa ditt hus med ett banklån är det mycket viktigt att tänka på hur mycket du behöver till kontantinsatsen. Kom ihåg att ju större kontantinsatsen, desto bättre lånevillkor kan du vanligtvis få av banken.

En bra tumregel är att ju större din kontantinsats är, desto lägre blir dina månatliga återbetalningar och din ränta. Så se till att du lägger undan tillräckligt mycket pengar för detta. Som minst måste du bidra med 15 % av bostadens värde i kontantinsatsen. Så om bostaden kostar 1 000 000 måste din kontantinsats som minst vara 150 000 kr.

Har du tänkt på allt?

Innan du köper ditt hus är det viktigt att du ser till att du verkligen är redo för det! Det innebär att du bör ha tillräckligt med pengar sparade för att ha råd med köpet och alla andra kostnader som tillkommer.

Tänk igenom situationen noga och stressa inte fram ett beslut

Lämna en kommentar