En lista med 3 enkla spartips som alla kan följa

Du kan inte spendera pengar som du inte har. Det är en av de äldsta och mest grundläggande reglerna inom ekonomi, men det är också en regel som många bryter mot utan att någonsin inse att de gör något fel. Resultatet? Ett skuldberg som växer sig högre för varje dag som går.

Lyckligtvis finns det några enkla strategier som du kan använda för att undvika detta öde – och i vissa fall även spara pengar. Här kommer därför 3 tips för att förhindra en dålig privatekonomi och en jobbig skuldsituation.

Sätt upp en budget

Det allra första steget för att spendera mindre är genom att upprätta en budget.

Men hur gör man detta? Det är upp till dig att ta tag i det – du kan antingen använda en gammaldags penna och papper, en app på din smartphone, eller program på din dator.

Håll koll på dina utgifter

När du har upprättat en budget är det dags att börja spåra dina utgiftsvanor.

Det finns många sätt att göra detta – de flesta förlitar sig på appar som håller koll på detta automatiskt, men om du av någon anledning känner dig obekväm med detta går det givetvis bra att skriva ner allt man handlar med papper och penna.

Spara pengar varje månad

Det räcker förstås inte med att bara veta hur mycket pengar som går till vad – du måste också spara en del av dem! Om du sparar ditt månatliga överskott kommer du troligen att kunna betala av eventuella skulder som hänger över dig.

Det finns flera sätt som du kan spara och förvalta dina pengar. Du kan till exempel investera dina pengar i aktier. Du kan också köpa obligationer, som är en typ av skuldebrev, eller investera i guld.

Att investera dina pengar ger dig möjlighet att ta del av avkastning och åtnjuta en viss stabilitet. Det man dock måste veta är att detta också kommer till en viss risk – så se till att du bara investerar vad du har råd att förlora. Du bör också se till att du väljer rätt typ av investeringar för dina mål och din riskprofil.

Kom även ihåg att alla investeringar har en risk, och att det inte är säkert att man får tillbaka de pengar man investerar.

Lämna en kommentar