Myter och påståenden om snusning och tandhygien 

Huruvida snus påverkar vår tandhygien negativt eller inte är ett ämne som ofta diskuteras. Vissa människor påstår sig vara ”experter” kring detta ämne, och det florerar en hel del myter kring vad som egentligen gäller kring snusning och tandhygien.

Dessa myter är ett problem eftersom de kan hindra människor från att fatta välgrundade beslut om sin hälsa. Därför kommer vi idag spräcka några av de vanligaste myterna gällande snusning och tandhygien.

Tandläkare kan se om du snusar

Ett av de vanligaste påståendena som sprids om snusning är att tandläkare kan se om du använder det. Och detta är faktiskt helt sant – tandläkare kan se kan om du använder snus regelbundet.

Men om du är orolig för att din tandläkare ska veta att du är en snusare, oroa dig inte – de kommer inte att döma dig. Faktum är att de flesta tandläkare faktiskt är ganska sympatiska med människor som använder snus eftersom de vet hur beroendeframkallande det kan vara.

Snus är bra mot karies

Ett annat påstående om snus och tandhygien är att snusning kan motverka karies (och därmed vara något positivt för munnen). Men faktum är att detta är en myt och därmed ett falskt påstående.

Anledningen till att denna myt existerar är troligtvis för att människor som använder snus oftast inte småäter lika ofta som personer som inte snusar. Men det finns som sagt inga vetenskapliga belägg som säger att snus alltså skulle motverkar karies.

Med det sagt missfärgar tobaksfritt snus inte tänderna i samma utsträckning som vanligt snus. Tobaksfritt snus kan innehålla stärkelser som kan ge hål i tänderna, vanligt snus innehåller inte stärkelser som kan ge större risk för hål i tänderna.

Tobaksfritt snus är inte lika gott

Det finns en hel del människor som hävdar att tobaksfritt snus är inte lika bra eller lika gott som vanligt snus. Men sanningen är att det inte är någon större skillnad mellan dessa två olika typer av snus längre.

Den enda verkliga skillnaden mellan dem är att tobaksfritt snus inte innehåller någon tobak. Så om du letar efter ett mer hälsosamt alternativ till vanligt snus är tobaksfritt snus definitivt ett alternativ som du bör överväga.

Snusande kan orsaka cancer

Kan snusande orsaka cancer? Detta är något som det har pratats länge kring och faktum är att snus är cancerframkallande.

Snusning har kunnat kopplats ihop med flera typer av muncancer. Det finns även ytterligare gifter i snus som kan påverka din hälsa negativt. Vi kan därför rekommendera att hålla dig borta från snus om du vill undvika den här typen av negativa hälsoeffekter.

Allt snusande är lika dåligt

Är alla typer av snus lika skadliga? Det finns faktiskt olika typer av snus, och vissa av dem är sämre än andra för din kropp. Lössnus påverkar till exempel tandköttet mer negativt än vad påssnus gör. Det finns också snussorter som är utan nikotin och tobak.

För den som vill snusa ett så hälsosamt snus som möjligt är ett påssnus utan tobak- och nikotin det absolut bästa alternativet som finns.

Lämna en kommentar