Olika mönster & design på marksten

För dig som står inför beslutet att lägga ny marksten erbjuder dagens marknad en uppsjö av möjligheter. Allt från enkla, traditionella designer till mer komplexa och konstnärliga mönster – det finns helt enkelt alternativ som passar varje smak och trädgårdsstil.

Denna guide kommer att gå igenom de några av alla de olika mönster och designalternativ som finns tillgängliga, för att hjälpa dig att göra ett informerat beslut kring hur du vill ha det i din trädgård.

Oavsett vilket mönster du i slutändan beslutar dig för att köra på kan vi starkt rekommendera att du anlitar en professionell stensättare för att säkerställa att resultat blir så bra som möjligt. Du kan komma i kontakt med stensättare Stockholm via länken, söka på Google eller kolla runt på andra webbplatser som listar aktörer som finns tillgängliga att anlita.

Fiskbensmönster

Fiskbensmönster är en klassiker när det kommer till marksten och har använts i alla tider för att skapa elegant design.

Detta mönster kännetecknas av att stenarna är ordnade i en serie av V-former, vilket ger en illusion av rörelse och dynamik. Mönstret kan läggas i olika vinklar och anpassas enkelt för att passa ytor av olika former och storlekar.

Halvstensförband

När det kommer till klassiska mönstren är Halvstensförband kanske den främsta.

I detta mönster placeras stenarna i raka linjer, men med en förskjutning av en halv sten från rad till rad. Detta skapar en visuell balans och en känsla av rytm i stenläggningen.

Osorterat mönster

Om du söker en mer naturlig känsla i trädgården kan ett osorterat mönster vara något för dig.

Här är det friheten som regerar; stenarna placeras i en oregelbunden ordning utan någon fast struktur eller upprepning. Detta skapar en levande och unik yta som ingen annan har.

Blockförband

Blockförband är en intressant och strukturerad markstenslösning som skapar en distinkt geometrisk estetik.

I detta arrangemang placeras stenarna två och två för att bilda block. Dessa block ordnas sedan i ett rutnät, antingen i vertikala eller horisontella rader, eller en kombination av båda. Resultatet är en beläggning som både är visuellt tilltalande och funktionellt robust.

Korsförband

Korsförband är ett enkelt men effektivt markstensmönster som passar utmärkt för dig som söker en enkel och okomplicerad design.

Plattorna staplas i linje med varandra, alla i samma riktning, vilket skapar en stilren yta. Denna lineära framtoning är både visuellt tilltalande och lättskött, vilket gör det till en praktisk lösning för trädgårdar och andra utomhusytor.

Chevron

Är du ute efter en markstensdesign som känns lite mer morden?

Då kan chevronmönstret vara det rätta valet för dig. Detta mönster består av stenar som är arrangerade i en serie av omvända V-former, vilket skapar en visuell effekt som är väldigt elegant. Chevronmönstret är likt fiskbensmönstret men skiljer sig genom sin mer utpräglade vinkling.

Lämna en kommentar