Putsa fasaden på huset – så gör du

Få saker ger ett lika stilrent och tilltalande intryck som en nyputsad fasad. Det är en förändring som inte bara kan förhöja ditt hems estetiska värde utan även bidra till ett bättre skydd mot väder och vind.

Med detta i åtanke är det förståeligt att många husägare funderar över hur de själva kan ta sig an uppgiften att putsa fasaden. Vi kommer nu att gå igenom en del information som vi anser är bra att känna till på just det här området.

Anpassa putsningen efter underlaget

Fasadputsning kräver noggrann planering och förberedelse. En av de viktigaste aspekterna att tänka på är vilket underlag som ska putsas.

Det går att putsa många olika typer av underlag, men det är avgörande att välja rätt sorts puts för just ditt projekt. Detta beror på att olika material har olika sugningseffekt, vilket i sin tur påverkar vilken typ av puts som är mest lämplig att använda.

Olika typer av puts

Beroende på underlaget och önskat slutresultat finns flera putsalternativ att välja mellan. De fyra vanligaste putstyperna har vi listat här nedanför.

Gipsbruk. Används primärt för putsning av inomhusväggar. Det är ett material som är lätt att arbeta med och ger en slät yta, men är inte lämpligt för utomhusbruk.

Cementbruk. Detta är det vanligaste valet för putsning utomhus. Cementbruk är känt för sin hållbarhet och förmåga att stå emot väder och vind. Det utgör ett utmärkt val för fasader i behov av extra skydd.

Polymermodifierat putsbruk. Liknar cementputs men är förstärkt med polymerer för ökad hållbarhet. Detta bruk är särskilt lämpligt för ytor som utsätts för höga belastningar eller där man önskar en längre livslängd på putsen.

Akrylputs. Kan appliceras ovanpå befintliga cementputsade ytor för att skapa en mer flexibel och sprickresistent yta. Akrylputs är särskilt användbart för att förnya äldre fasader och ge dem ett modernt utseende.

Så putsar du fasaden – steg för steg

Putsning av husets fasad kräver noggrann planering och utförande. Nedan följer en steg-för-steg guide som hjälper dig att uppnå bästa möjliga resultat.

1. Förbered fasaden

Processens första steg är att förbereda fasaden. Detta innebär bland annat noggrann rengöring av ytan för att avlägsna smuts, mossa och löst material. Efter rengöringen är det viktigt att jämna till väggen för att säkerställa en slät yta för putsen att fästa på. Avslutningsvis bör väggen vattnas för att förhindra att underlaget suger åt sig för mycket fukt från putsbruket, vilket kan leda till en ojämn torkning.

2. Tunngrunda

Nästa steg är att tunngrunda väggen. Detta görs genom att applicera en tunn grundning över hela väggen. Efter att grundningen har applicerats bör du använda en murarborste för att borsta över fogarna. Detta hjälper till att skapa en jämn yta. Låt väggen torka över natten innan du fortsätter med nästa steg.

3. Sätt upp putsnät

För att förhindra sprickbildning i putsen är det viktigt att sätta upp ett putsnät över väggen. Putsnätet ger även en stabil grund för putsen att fästa på.

4. Fäst avdragslister

Innan du börjar putsa bör du fästa avdragslister längs med väggen. Dessa hjälper till att skapa en jämn och enhetlig tjocklek på putsen över hela ytan.

5. Putsa fasaden

Nu är det dags att börja putsa. Blanda till putsbruket enligt anvisningarna. Innan du applicerar bruket kan det vara en bra idé att vattna väggen lätt igen.

Kasta sedan upp bruket på väggen och använd en rätskiva för att jämna till ytan. När putsen börjar stelna kan du ta bort avdragslisterna. Avsluta med att träskura väggen för att uppnå en slät och jämn yta.

Allt material och verktyg som du behöver

Putsning av husfasaden kräver noggrann planering och rätt utrustning. För att säkerställa att arbetet flyter på smidigt och resultatet blir så bra som möjligt är det viktigt att du har allt material och alla verktyg som behövs tillgängliga från start. Här kommer en lista över de saker du behöver för att framgångsrikt kunna putsa din fasad.

 • Hink. För att blanda putsbruket och ha vatten nära till hands.
 • Vattenpass. Hjälper dig att hålla putsen jämn och i rätt nivå.
 • Murarhink. Användbar för att transportera och hälla ut putsbruk där det behövs.
 • Grundputs. Används som första lager för att säkerställa bra vidhäftning.
 • Infästningspunkter: Behövs för att säkra putsnätet.
 • Spik och hammare. För att fästa infästningspunkter och avdragslister.
 • Vattenkvast. Används för att fukta underlaget innan putsning.
 • Putsbruk. Det material som du faktiskt kommer att applicera på fasaden.
 • Avdragslister. Hjälper till att skapa skarpa och raka kanter.
 • Murslevar i olika storlekar. Används för att applicera och forma putsbruket på fasaden.
 • Avfettningsmedel. Används för att rengöra underlaget innan putsning.
 • Putsnät. Ger extra stöd till putsbruket och förhindrar sprickbildning.
 • Rätkäpp. För att skapa en jämn och rät yta på putsen.
 • Rivbräde. Används för att skapa struktur och mönster i putsbruket.
 • Vattenslang med strilmunstycke. Viktigt för att hålla fasaden fuktig under och efter putsningen.
 • Automatblandare. Underlättar blandning av stora mängder putsbruk.

Anlita en expert som kan putsa ditt hus

Att putsa fasaden är en process som inte alltid så enkel som den först kan verka. Det kräver både rätt kunskap och mycket tid. Om du känner att du saknar förmågan eller tiden för detta projekt kan det vara klokt att överväga att anlita en expert.

Om du exempelvis bor i Stockholm finns det många valmöjligheter för att få hjälp med fasadputs då det är en stor stad med många aktörer som sysslar med detta. Genom att anlita någon med erfarenhet av fasadputs Stockholm säkerställer du att arbetet utförs korrekt och effektivt. Detta garanterar att din fasad inte bara ser bra ut utan även är skyddad och hållbar nog att stå emot olika väderförhållanden över tid.

Lämna en kommentar