Såhär enkelt förbättrar du din privatekonomi på lång sikt

Vi alla vet hur viktigt det är att spara pengar och lägga undan kapital inför framtiden. Men det är långt ifrån alla som gör det, och det är även många som inte har optimerat deras möjligheter att kunna spara. Det finns olika anledningar till detta, men okunskap och lathet är två vanliga.

Med detta sagt menar vi inte att se ner på någon som inte kommit igång med ett bra sparande. En trolig förklaring till varför det ser ut just precis så är eftersom många har en missuppfattning om att det är svårt och tidskrävande att spara pengar i vardagen. Men i verkligheten är det knappast så, det gäller bara att man ändrar om sitt mindset och lägger lite tid och energi på det.

Vi vill att fler ska kunna spara pengar så att de på sikt kan förbättra sin ekonomiska situation. Därför har vi valt att skriva ihop den här artikeln så att vi kan utbilda fler inom det här området. Pengar och ekonomi är trots allt ett så pass viktigt och centralt ämne i våra liv.

Ändra ditt synsätt kring pengar

En av de största orsakerna till att folk inte sparar pengar är att de känner att det inte är värt det. De kanske känner att de går miste om bra möjligheter, roliga upplevelser, eller annat om de väljer att stoppa undan pengar inför framtiden. De vill helt enkelt leva mer i nuet än tänka framåt.

Vissa känner som sagt att de inte riktigt har koll på hur de ska gå tillväga för att sätta undan lite pengar på ett bankkonto eller skära ner på sina befintliga utgifter. Men faktum är att det varken är särskilt svårt eller kräver att du lägger undan mycket pengar för att ge finfina resultat på sikt.

Det krävs dock att du ändrar ditt synsätt kring pengar och ekonomi en del. Tänk exempelvis på att det räcker långt med om du sparar någon hundring i månaden och blir allt mer medveten om var dina pengar tar vägen någonstans.

Kolla över vilka utgifter du kan skära ner på

Många vet inte vilka utgifter de kan skära ner på. Ett vanligt problem är att de försöker skära ner på alla utgifter på en gång, vilket kan skapa en massa problem för dem i processen. Vi rekommenderar istället att man tar ett område i taget och ser över om något kan göras där.

I detta fall kan det även vara klokt att sätta ihop en månadsbudget som du behöver förhålla dig till. Gå igenom alla dina utgifter för att se vad du betalar för under en normal månad, och fråga dig själv om du kan kapa några av dessa kostnader.

Ett vanligt område som många väljer att se över är deras elavtal. Det brukar faktiskt finnas relativt goda möjligheter att hitta billigare elavtal för de flesta. Processen för att byta är inte heller särskilt svår. Vill du veta mer om elavtal? Kolla då in Elpriser24.se som har bra information om detta.

Spara pengar på börsen och på räntekonto

En bra privatekonomi bygger på att man dels har en buffert för sämre tider, men också ett långsiktigt sparande på börsen. Du får då ekonomisk trygghet både idag och i framtiden.

Du kan naturligtvis placera dina pengar på ett vanligt bankkonto där du har ditt lönekonto, men om du vill ha iallafall en liten ränta finns det speciella räntekonto som erbjuder detta. Viktigt här är att kolla in så att de har statlig insättningsgaranti, inte låser pengarna, och har fria uttag.

Långsiktigt passar det bättre att spara på börsen då det har gett bra avkastning historiskt. Vi pratar då alltså om att placera pengarna i aktier eller aktiefonder. Men kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti inför framtiden och att du kan förlora allt kapital som investeras.

Lämna en kommentar