Vad är keto-dieten?

Keto-dieten har blivit en populär viktminsknings- och hälsotrend. Många vet dock inte vad ketogen kost är eller hur den fungerar.

I den här artikeln kommer vi därför att diskutera allt du behöver veta om keto-dieten, inklusive livsmedel som är tillåtna, fördelar med dieten och potentiella biverkningar.

Men innan du börjar med dieten rekommenderar vi att du läser på ordentligt, och kanske även pratar med en läkare om du är osäker på hur det kan påverka din kropp. Detta kommer göra att du har bra koll på vad dieten faktiskt innebär och du kan då lättare avgöra om det är något som passar dig.

Vad är syftet med dieten?

Keto-dieten är en kost med låg kolhydrathalt, måttlig fetthalt och högt proteininnehåll. Målet med den ketogena kosten är att få din kropp i ett tillstånd av ketos. När din kropp hamnar i ketos börjar du använda fett som energikälla i stället för glukos, detta kommer i sin tur leda till att det blir enklare för dig att gå ner i vikt.

Den ketogena kosten är egentligen ingen ny trend. Dieten har dock fått ett uppsving under de senaste åren, och idag finns det en hel del människor som följer detta kostupplägg.

Vilka är fördelarna med keto-dieten?

Det finns en hel del fördelar med keto-dieten. Den mest uppenbara är att det är lätt att gå ner i vikt med denna plan och att du kan äta mycket fett, vilket har visat sig vara hälsosammare för dig än om du skulle konsumera samma mängd socker.

Keto-dieten är också bra för hjärnans hälsa eftersom människor som följer planen får i sig mer omega-fettsyror. Högre nivåer av omega-fettsyror har visat sig minska risken för Alzheimers sjukdom och demens.

Finns det några nackdelar?

Några potentiella nackdelar är att det kan vara svårt att upprätthålla ett högt fett- och proteinintag hela dagen eftersom man kanske inte är van att äta på det sät

Keto-dieten är även en svår plan för personer som har diabetes på grund av det höga fettinnehållet och de låga nivåerna av kolhydrater i maten.

En annan potentiell nackdel med keto-dieten är att den kan orsaka dålig andedräkt. På grund av det höga intaget av proteinrika livsmedel produceras mer gaser som släpps ut genom munnen, vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt.

Lämna en kommentar