Vilka apparater är strömtjuvar och drar mest ström i hemmet?

Alla elektroniska apparater i ditt hem har olika förbrukning, och vissa apparater använder mer ström än andra. I dagens artikel ska vi ta en titt på de vanligaste apparaterna i hemmet och hur mycket ström de använder i genomsnitt för att ge dig en bättre uppfattning om hur mycket ström som förbrukas.

Kom först och främst ihåg att liknande apparater kan dra olika mycket ström. Anledningen till varför det kan variera är eftersom de kan vara olika effektiva i hur de använder strömmen. Men även storleken på apparaten kan göra skillnad. Exempelvis så förbrukar ett stort kylskåp mer ström än ett litet, och en plasma-TV förbrukar mer ström än en LCD-TV. Det bästa är alltså att jämföra och titta på förbrukningen när du köper nya apparater.

Hur dyr din elräkning i slutet av månaden blir baseras som sagt delvis av alla dessa apparater som vi kommer att gå igenom här idag. En annan viktig aspekt kring priset på din elräkning, är vilket elbolag du är kund hos, och hur ditt elavtal ser ut. Hos Elbolag24.se kan du få hjälp att jämföra och hitta de mest förmånliga elbolagen i Sverige om du vill pressa priset ordentligt.

Kyl & frys

Vitvaror är en nödvändig del av det moderna hemmet, men de kan också vara en stor källa till energiförbrukning. I ett genomsnittligt hem står kylskåpet och frysen för cirka 20 procent av den totala elförbrukningen. Detta är inte förvånande med tanke på att dessa apparater måste arbeta hårt för att hålla maten kall eller frusen.

Det finns dock några enkla sätt att minska deras energiförbrukning. Om man till exempel ser till att kylskåpet och frysen är väl förslutna kan man se till att kall luft inte läcker ut. Dessutom kan regelbundet underhåll, t.ex. rengöring av spolarna och dörrtätningarna, också bidra till att förbättra effektiviteten. Genom att vidta några enkla åtgärder är det möjligt att minska strömförbrukningen i dessa apparater och spara pengar på din elräkning.

Golvvärme

Golvvärme är ett av de mest populära valen för uppvärmning av hemmet, men det är också ett av de mest energikrävande. Det beror på att golvvärme utstrålar värme uppåt från golvet, snarare än nedåt från taket som traditionella luftvärmepumpar.

Detta innebär att mer värme förloras och att systemet måste arbeta hårdare för att hålla en behaglig temperatur. Dessutom tar golvvärme längre tid att värma upp än andra typer av uppvärmning, vilket gör att den vanligtvis lämnas på under långa perioder.

Som ett resultat av detta kan golvvärme förbruka en betydande mängd ström, särskilt om du har ett stort hem. Om du funderar på golvvärme är det viktigt att du tar hänsyn till driftskostnaderna innan du fattar ett beslut.

Hemelektronik som är avstängda

Det kanske kommer som en överraskning, men hemelektronik som är avstängd kan faktiskt förbruka en hel del ström. Detta beror på att många apparater är utformade för att gå in i standby-läge när de stängs av, vilket innebär att de fortfarande drar en liten mängd ström från uttagen.

Även om detta kanske inte verkar vara hela världen, kommer denna elförbrukning att bli stor med tiden. De största bovarna när det kommer till detta är TV-apparater, spelkonsoler och datorer, men även mindre apparater som laddare för mobiltelefoner kan bidra till problemet.

Lyckligtvis finns det några enkla saker du kan göra för att minska din standby-förbrukning. Till exempel kan det hjälpa att dra ur kontakten med enheterna när du inte använder dem.

Belysning

Belysning är ofta en av de största strömförbrukarna i hemmet. Även om energieffektiva glödlampor som LED-lampor förbrukar mindre ström än traditionella glödlampor, kan de ändå bli mycket om du har många lampor i hemmet.

Ett sätt att minska din energiförbrukning är att använda naturligt ljus så mycket som möjligt. Under dagen kan du öppna persienner och gardiner för att släppa in solljus. Du kan också installera takfönster, om möjligheten finns, för att få in naturligt ljus i mörka delar av ditt hem.

På de platser i ditt hem där naturligt ljus inte går att använda så är det viktigt att du använder energieffektiv belysning. Det finns flera olika typer av energieffektiva glödlampor att välja mellan, så det klokt att jämföra alternativen innan du gör ett inköp. Kom även ihåg att släcka lamporna när du lämnar rummet för att dra ner på förbrukningen så mycket som möjligt.

Lämna en kommentar